Spaghetti with Shellfish Sauce

 

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Namaste guys!

We’re back after a super busy weekend if you follow us on the social, you know that Saturday we have a shooting with wonderful clothes of designers Annamaria Patronella and Sundays we are dedicated to nature by visiting the exhibition “Flowers in Rocca” shortly publish our experiences but now we go back to talk about kitchen here’s the “Scoglio”

A scoglio is a rocky seashore, and in the traditional “pasta allo scoglio”, only shellfish from the rugged Mediterranean seaside can be used in the sauce.

Many kinds of fish are included in the various renditions prepared up and down the Italian coast today. Spaghetti allo Scoglio is a standard dish in most seaside restaurants and trattorias throughout Italy.

What makes it “allo scoglio” is the fact that the sauce contains a mixture of shellfish thatlive on or near the rocky coastal bluffs, called the scoglio. The shellfish must be very clean before adding them to sause or it will be gritty.If possible, use a sun-dried tomato paste to duplicate the intense, rich tomato flavor of the traditional recipe.Just a small amount of the tomato paste is used so as not to interfere with the flavors of the shellfish.

Ingredients for 4 people.
320gr of spaghetti
300g of clams
400g of tomato sauce
2 garlic pizea
q.b. white vine
q.b.oil extra virgin
the sprig of parsley
q.b.sale
 
Here’s how to prepare it
Put the clams in the bathroom for at least two hours in lightly salted cold water, changing the water 2-3 times and eliminating each time the sand. Rinse them under running cold water.
Heat the pan and put the clams to open them. I recommend those that are closed must be eliminated. Filtered water and drain the clams open. Heat the pan again with oil and garlic, put the clams and pour in white wine. As you add the filtered water from the clams and cook for 12min. Meanwhile, boil water in a pot, add salt and throw the spaghetti. Cook for 12min. Drain and add them to the pan with the sauce. Serve with a thin layer of chopped parsley.
Buon appetito!

Namastè Ragazzi!

Eccoci di nuovo dopo un weekend super impegnativo se ci seguite su i social avrete visto sabato abbiamo scattato con i meravigliosi abiti della designer Annamaria Patronella e la domenica ci siamo dedicati alla natura visitando la fiera “Fiori in Rocca” a breve pubblicheremo delle nostre esperienze, ma oggi tornerei a parlarvi invece di cucina allora eccovi lo scoglio…

 Uno scoglio è una spiaggia rocciosa, e nel tradizionale “Pasta allo scoglio”, solo frutti di mare dal  mare Mediterraneo possono essere utilizzati nella salsa.

Molti tipi di pesce sono inclusi nei vari piatti preparati su e giù per la costa italiana.Spaghetti allo scoglio è un piatto che si trova nella maggior parte dei ristoranti di mare e trattorie in tutta Italia.

 Ciò che lo rende “allo scoglio” è il fatto che la salsa contiene una miscela di frutti di mare che vivono sopra o vicino alle scogliere costiere rocciose, chiamato scoglio. I molluschi devono essere ben puliti prima di aggiungerli alla salsa o sarà “sabbioso”. Se fosse possibile, utilizzare un concentrato di pomodoro essiccati al sole per duplicare l’intenso, ricco sapore di pomodoro della ricetta tradizionale. Solo una piccola quantità di concentrato di pomodoro viene utilizzato in modo da non interferire con i sapori dei molluschi.

Ingredienti per 4 persone.

320gr di spaghetti

300gr di vongole

400gr di salsa al pomodoro

2pezzetti di aglio

q.b.vino bianco

q.b.olio extravergine

i rametto di prezzemolo

q.b.sale

 Ecco come prepararla

Mettete le vongole a bagno per almeno 2 ore in acqua fredda leggermente salata, cambiando l’acqua 2-3 volte ed eliminando ogni volta la sabbia. Sciacquale sotto acqua fredda corrente.

Scaldate una padella e mette le vongole ad aprirle. Mi raccomando, quelle che sono chiuse vanno eliminate. Filtrate l’acqua e scolate le vongole aperte. Scaldate di nuovo la padella con dell’olio e aglio, mettete le vongole e sfumate con de vino bianco. Man mano aggiungete l’acqua filtrata delle vongole e fate cuocere per 12min. Nel mentre fate bollire dell’acqua in una pentola, aggiungete del sale e buttate gli spaghetti. Fate cuocere per 12min. Scolate ed uniteli alla padella con il sugo. Impiattate con un  velo di prezzemolo tritato.

Buon appetito!

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